Clubhistorie BCT

BC Tilburg (BCT) is opgericht op 1 september 1971 en is daarmee een van de oudste badmintonverenigingen van Tilburg. In 1971 gingen drie Tilburgse badmintonverenigingen (Goirke, BC Ragazzi en BC Tino) samenwerken om zo ook een rol te kunnen gaan spelen op landelijk niveau en het daarbij op te kunnen nemen tegen bekende clubs als Duinwijck. De nieuwe vereniging BC Tilburg werd officieel op 1 september van dat jaar opgericht.

De geschiedenis van BCT kent een aantal hoogtepunten, maar laat ook enkele moeilijke perioden zien. Badminton op topniveau was en is nog steeds een dure aangelegenheid, en als er niet voldoende geldmiddelen zijn is het met topbadminton snel gedaan.

Aan het begin van de tachtiger jaren heeft BC Tilburg een periode van topbadminton afgesloten. Op competitiegebied heeft vervolgens een andere Tilburgse vereniging, BC Pellikaan, het vaandel overgenomen. BC Tilburg kende vanaf dat moment lange tijd alleen nog een recreantengroep, aanvankelijk spelend in drie sporthallen in Tilburg, maar na zekere tijd werd die groep geconcentreerd in Sporthal de Drieburcht.

BCT heeft overigens altijd een sterke band gehad met de gemeente Tilburg, als vaste huurder van een tot drie sporthallen van de gemeente en als vaste deelnemer in de sportstimuleringsactiviteiten (BOTS).

In de loop van de negentiger jaren is er op competitiegebied een kleine opleving gekomen waarbij op districtsniveau competitie werd gespeeld, zowel door seniorenteams als enkele jeugdteams.

Door tijdig te investeren in onze jeugdgroep kon in 2006 een samenwerking met BC Pellikaan resulteren in de samenvoeging van de jeugdafdelingen van beide verenigingen.

Dat werd in 2007 gevolgd door een complete fusie van beide verenigingen onder de vlag van BC Tilburg, waarna BCT ook weer mee deed in de landelijke competitie. Vanaf seizoen 2014/2015 is het aantal competitieteams sterk verminderd.

Een andere ontwikkeling die de afgelopen jaren succesvol is geweest, is het bieden van speelmogelijkheden aan personen met een verstandelijke beperking. Een groep van 8 deelnemers speelt inmiddels met heel veel plezier badminton binnen het verenigingsverband van BC Tilburg. Gezien de beperkte baancapaciteit daarvoor is er een permanente wachtlijst.

 

Daarnaast is er uiteraard nog steeds een recreantengroep, die midden 2009 genoodzaakt werd te verhuizen naar de Stadssporthal. In januari 2014 heeft deze groep, samen met een deel van de jeugd, de nieuwe Sporthal de Drieburcht weer als thuisbasis.

Vanaf 2016 kent BCT naast het lidmaatschap ook de mogelijkheid om te spelen met een zogenaamde rittenkaart. Je bent dan geen lid van de vereniging, maar betaalt voor een aantal keren (5 of 10) badmintonnen.

Vanaf 2015 kun je bij BCT ook spelen als je voor de meedoenregeling van Gemeente Tilburg in aanmerking komt. Lees hiervoor verder op onze site.

Voor wie graag badminton wil gaan spelen of zijn kinderen hiertoe wil aanmoedigen zijn er dus altijd genoeg mogelijkheden binnen BCT.