Competities Algemeen2017-11-07T19:56:56+00:00

BCT doet jaarlijks mee aan een aantal competities. In dit nieuwsbericht worden die kort beschreven. Meer informatie vindt u onder de verschillende menu-items die  hiervoor op onze website gemaakt zijn: Competitie Senioren, Competitie Junioren en Recreanten. Ook de teamopstellingen, de wedstrijdkalender en de resultaten zullen daar vermeld worden.

1. Bondscompetitie

Waar en wanneer: start in september en eindigt eind januari (met eventueel een uitloop tot half februari).
Er worden 12 wedstrijden gespeeld: 6 thuiswedstrijden in T-Kwadraat op zondagochtend en 6 uitwedstrijden.

Deze kunnen vrijdagavond, zaterdag of zondag zijn. De Bond streeft naar een indeling waarbij vooral clubs uit de regio Midden-Brabant als tegenstander worden ingedeeld (Breda-Eindhoven-’s-Hertogenbosch). Indeling en teamsamenstelling: Hier wordt ingedeeld op basis van leeftijd. Internationaal is dit gangbaar. De competitie heeft de volgende categorieën: 1. Senioren, zijnde spelers boven de 19 jaar 2. Jeugd in leeftijdscategorieën: U19, U17, U15, U13 en U11. U11 wil zeggen: onder 11 jaar waarbij de peildatum 1 januari wordt aangehouden; ben je op 1 januari van het jaar waarin de competitie begint nog geen 11, dan mag je het hele seizoen in ‘U11’ spelen ook al word je al op 2 januari 11 (dit geldt ook voor toernooien die via de badmintonbond lopen). Een talentvolle 10-jarige speler mag hoger ingedeeld worden; tot U19 of zelfs senioren. Echter, een speler mag nooit in een lagere klasse gaan spelen. Een 15-jarige speler mag dus niet in ‘U13’ spelen.
Een team bestaat uit minimaal twee meisjes en twee jongens; zogenaamd mixteam. Kampt een vereniging met een tekort aan meisjes c.q. jongens dan kan zij inschrijven voor een meisjes- en/of jongensteam. Niet elk jaar is er genoeg aanbod om een meisjes- of jongenscompetitie te organiseren. De categorie U11 is een gemengde categorie; jongens en meisjes spelen tegen elkaar.

BC Tilburg streeft naar dat er in ieder team minimaal 6 spelers in een team te plaatsten ( 3 jongens , 3 meisjes) bij deze minimale bezetting kunnen blessures, ziekte en dergelijke zorgen voor bezettingsproblemen binnen het team.

Voor wie: voor iedereen! Alleen voor beginnende spelers die in de categorie U15 vallen kan het lastig worden, omdat de tegenstanders in deze categorie al vaak wat langer spelen.Echter we hebben afgelopen jaar ook beginners gehad die toch in deze categorie hun vuurdoop hebben ondergaan en die hierdoor snel gegroeid zijn.

2. Minicompetitie

Waar en wanneer: start eind januari en eindigt in juni.
Agenda wordt gemaakt en in overleg kan hiervan worden afgeweken.
Er worden ongeveer 10 wedstrijden: 5 thuiswedstrijden (de trainingsavond; maandag of woensdag) en 5
uitwedstrijden. Tijdens de verenigingsavond van de thuisvereniging of in het weekend. Uitwedstrijden worden
gespeeld in de regio’s Breda, Tilburg en Waalwijk.

Indeling en teamsamenstelling:
Hier is de indeling flexibel; op basis van leeftijd en ervaring stellen de clubs de teams samen. Waar de bondscompetitie nooit een jongen tegen een meisje laat spelen (uitgezonderd U11) is dit in de minicompetitie wel mogelijk. Teams blijven uit minimaal 4 spelers bestaan.

Ook bij de minicompetitie streeft BC Tilburg naar de minimale bezetting van 6 spelers. Bij deze teams telt ook dat blessures, ziekte en dergelijke kunnen zorgen bezettingsproblemen indien het team de minimale bezetting heeft.

Voor wie:
Voor de twijfelende starters. Ook voor spelers die al langer actief zijn blijft de minicompetitie een uitdaging; zij worden hoger ingedeeld.

3. Midweekcompetitie

Waar en wanneer: de competitie start 1 oktober en loopt door tot en met 31 mei. De speeldagen worden onderling bepaald en worden in principe buiten de weekenden gespeeld.
Er is een poule indeling is met 6 a 7 teams. Je speelt dus 5 of 6 thuis- en uit wedstrijden.
Het aantal teams is afhankelijk van het aantal inschrijvingen voor de competitie.
De thuiswedstrijden worden gespeeld in De Drieburcht ( Tilburg Noord); de locatie van de uitwedstrijden verschilt
per tegenstander, de reisafstanden worden echter wel beperkt.

Voor wie? : iedereen mag aan deze competitie meedoen: recreanten, competitiespelers en jeugd. Badminton Nederland organiseert de midweek competitie. BCT heeft in het verleden hier vaak aan meegedaan. Vanaf dit jaar pakken we de competitie met een nieuw team weer op.

4. Competitie Buiten Bedrijf

Deze competitie wordt georganiseerd door Sportbedrijf Tilburg in samenwerking met BC Tilburg. Deze competitie is gericht op Tilburgse bedrijven. Meedoen aan de Competitie Buiten Bedrijf biedt veel voordelen, zoals de mogelijkheid om nieuwe contacten op te doen. Vooral tijdens de ‘derde’ helft. Sporten met collega’s verbetert de sfeer en levert veel positiviteit op. Daarnaast verlaagt sporten en bewegen het ziekteverzuim. Aan het eind van alle competities is er een gezellige slotavond met een hapje en een drankje. Een team bestaat uit 4-6 spelers. De wedstrijden worden op maandagavond in het naseizoen, vlak voor de zomervakantie, gespeeld in De Blaak.
BCT heeft aan de laatste editie ook deelgenomen met één team.

Dan is er ook nog de (Carlton) Bondscompetitie, een gemengde competitie welke op landelijk niveau wordt gespeeld. De bondscompetitie is opgebouwd als een piramide, met andere woorden: de Carlton Eredivisie heeft één poule, de Carlton Eerste Divisies twee afdelingen, de Carlton Tweede Divisies vier, enzovoort. De Carlton Eredivisie en de Carlton Eerste Divisie bestaan uit 10 teams per afdeling, de afdelingen in de overige divisies bestaan uit 8 teams. De bondscompetitie wordt gespeeld in de periode september tot en met januari. BCT is momenteel niet meer vertegenwoordigd in deze competitie.